logo
01 02 03
Pendekatan Bantuan Kemanusiaan Al Falah.

 • SAF YADIM giat aktif terlibat dalam memberikan bantuan kecemasan dan sokongan kepada mangsa bencana.
 • Sukarelawan al-Falah telah mula melaksanakan program-program domestik dan antarabangsa dengan menggunakan pendekatan baru, Pengurusan Bantuan Kemanusiaan (PBK) bermula pada tahun 2010 PBK diadaptasi dari Total Disaster Risk Management (TDRM) ia diselaraskan dengan Rangka Aksi Hyogo (HFA), yang ditubuhkan oleh 168 negara di World 2005 Persidangan PBB tentang Pengurangan Bencana di Kobe, Jepun.
 • PBK melaksanakan pengurusan bantuan kemanusiaan kepada semua fasa kitaran pengurusan bencana - Kenal pasti & Respon, pemulihan, pencegahan / pengurangan dan kesiapsiagaan / kesediaan .
 • Modus operasi Bantuan Kemanusiaan dan Bencana

  1. Fasa Pertama – Kenal pasti & Respon .

  Tujuan pada tahap ini adalah untuk memastikan bahawa suatu respon yang diambil secara berkesan dengan mengenalpasti bentuk bantuan, keperluan harian, bantuan kecemasan dan perubatan ditempat ketika bencana telah terjadi.

  2. Fasa Kedua – Pemulihan.

  - Fasa ini meliputi pemulihan, motivasi dan sokongan bagi mangsa bencana.

  3. Fasa ketiga - Pencegahan / Pengurangan.

  -Fasa ini menumpukan pada usaha untuk mencegah atau mengurangkan kerosakan ketika bencana.

  -Di antara kegiatan yang berkaitan dengan fasa ini adalah persediaan untuk membantu mencegah dan mengurangkan kerosakan dalam peristiwa banjir, tanah runtuh atau ribut.

  4. Fasa Keempat – kesiapsiagaan / kesediaan. .

  -Pada fasa ini, mangsa diberikan panduan dan persediaan bagi menghadapi bencana atau musibah sekiranya berlaku lagi.

  -Risiko bencana dan kesan negatifnya dapat dikurangkan secara berkesan jika perhatian seimbang ditempatkan pada semua fasa kitaran pengurusan bencana